Bricks, Beads and Bones The Harappan Civilisation
DM CLASS
NCERT notes and solutions
Monday, July 6, 2026
Saturday, April 26, 2025
Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings NCERT Solutions
Chapter 1
Matter in Our Surroundings
Q1. Which of the following are matter?
Chair, air, love, smell, hate, almonds, thought, cold, cold-drink, smell of perfume.
Answer: Chair, air, almonds, cold drink and smell of perfume.
Q2. Give reasons for the following observation:
The smell of hot sizzling food reaches you several meters away, but to get the smell from cold food you have to go close.
Answer: We know that, with an increase in temperature of a substance the kinetic energy of a substance increases, and hence rate of diffusion of gas increases .
Thus, the smell of hot sizzling food reaches you several meters away, but to get the smell from cold food you have to go close.
Q 3. A diver is able to cut through water in a swimming pool. Which property of matter does this observation show?
Answer: This shows that the particles of water have intermolecular space between them .
Q 4. What are the characteristics of the particles of matter?
Answer. The characteristics of the particles of matter are:
(1) Particles have inter-molecular space.
(2) Particles have inter-molecular force.
(3) Particles of matter are moving continuously.
Q 5. The mass per unit volume of a substance is called density.
(density = mass/volume).
Arrange the following in order of increasing density: air, exhaust from chimneys, honey, water, chalk, cotton and iron.
Answer: Increasing density:
air < exhaust from chimneys < cotton < water < honey < chalk < iron.
Question 2. (a) Tabulate the differences in the characteristics of states of matter.
(b) Comment upon the following: rigidity, compressibility, fluidity, filling a gas container, shape, kinetic energy and density.
Answer: (a) Difference in the characteristics of 3 states of matter.
Wednesday, February 5, 2025
Minerals and energy resources class 10
Minerals and energy resources class 10
Q1. Classify metallic minerals with an example of each.
Answer : Metallic minerals can be classified as:
(i) Ferrous: Provides a strong base for the development of metallurgical industries. e.g., Iron ore, manganese
(ii) Non-ferrous: Plays a vital role in metallurgical, engineering and electrical industries. e.g., Copper, lead, bauxite.
(iii) Precious: It is an expensive metallic mineral and not corroded by water. It is found in placer deposits e.g. gold, silver, platinum etc.
Q2. "Minerals occur in various forms". Support this statement with examples.
Answer : Occurrence of minerals:
(i) In igneous and metamorphic rocks, minerals may occur in the cracks, crevices, faults or joints. The smaller occurrences are called veins and the larger are called lodes.
(ii) In most cases, they are formed when minerals in liquid/ molten and gaseous forms are forced upward through cavities towards the earth's surface. They cool and solidify as they rise. Major metallic minerals like tin, copper, zinc and lead, etc., are obtained from veins and lodes.
(iii) In sedimentary rocks, a number of minerals occur in beds or layers. They have been formed as a result of deposition, accumulation and concentration in horizontal strata. For example gypsum, potash salt and sodium salt. These are formed as a result of evaporation especially in arid regions.
(iv) Another mode of formation involves the decomposition of surface rocks and the removal of soluble constituents, leaving a residual mass of weathered material containing ores. Bauxite is formed this way.
(v) Certain minerals may occur as allvial deposits in sands of valley floors and the base of hills. These deposits are called 'placer deposits' and generally contain minerals, which are not corroded by water. Gold, silver, tin and platinum are most important among such minerals.
3. Describe any three features of ferrous minerals found in India.
Answer : i)Ferrous minerals in India account for approximately three-fourths of the total price of the production of metallic minerals.
ii)They provide a strong foundation for the expansion of metallurgical industries.
iii) India is also a leading exporter of ferrous minerals, magnetite, hematite are some of the common ferrous minerals.
iv) Odisha, Chhattisgarh and Maharashtra are the chief states where these minerals are found.
Tuesday, April 30, 2024
CBSE Class 10 Chapter 1 Chemical Reactions and Equations Notes with question answer
Chapter 1 Chemical Reactions and Equations
CHEMICAL REACTION
Friday, January 19, 2024
Class 10 Chapter 5 Life Processes
Life Processes
1. Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multi cellular organisms like humans?
Answer : Multicellular organisms such as humans possess complex body designs. They have specialised cells and tissues for performing various necessary functions of the body such as intake of food and oxygen. Unlike unicellular organisms, multicellular cells are not in direct contact with the outside environment. Therefore, diffusion cannot meet their oxygen requirements.
2.
Answer :
3.
Answer :
4.
Answer :
5.
Answer :
2.
Answer :
2.
Answer :
2.
Answer :
2.
Answer :
2.
Answer :
2.
Answer :
Saturday, December 23, 2023
Class 9 Science Chapter 11 Sound
Class 9 Science Chapter 11 Sound
Frequency: The number of complete oscillations per second is known as the frequency of a sound wave. It is measured in hertz (Hz).
Amplitude: The maximum height reached by the crest or trough of a sound wave is called its amplitude.
Wednesday, December 13, 2023
CLASS 10 SCIENCE CHAPTER - 11 THE HUMAN EYE AND THE COLOURFUL WORLD NCERT SOLUTION
THE HUMAN EYE AND THE COLOURFUL WORLD
1. What is meant by power of accommodation of the eye?
Answer: The ability of the eye to focus the distant objects as well as the nearby objects on the retina by changing the focal length of the eye lens is called power of accommodation.
2. A person with a myopic eye cannot see objects beyond 1.2 m distinctly. What should be the type of the corrective lens used to restore proper vision?
Answer: The person is able to see nearby objects clearly, but he is unable to see objects beyond 1.2 m. This happens because the image of an object beyond 1.2 m is formed in front of the retina and not at the retina. To correct this defect of vision, he must use a concave lens. The concave lens will bring the image back to the retina.
3. What is the far point and near point of the human eye with normal vision?
Answer: The near point of the eye is the minimum distance of the object from the eye, which can be seen distinctly without strain. For a normal human eye, this distance is 25 cm.
The far point of the eye is the maximum distance to which the eye can see the objects clearly. The far point of the normal human eye is infinity.
4. A student has difficulty reading the blackboard while sitting in the last row. What could be the defect the child is suffering from? How can it be corrected?
Answer: The student is suffering from myopia or short-sightedness. The defect can be corrected by the concave lens of an appropriate power.
5. Why is a normal eye not able to see clearly the objects placed closer than 25 cm?
Answer: A normal eye is not able to see objects closer than 25 cm because the eye is not able to decrease the focal length beyond a limit since ciliary muscle of eyes are unable to contract beyond a certain limit, then the object appears blurred and produces strain in the eyes.
6. What happens to the image distance in the eye when we increase the distance of an object from the eye?
Answer: When we increase the distance of an object from the eye, the image distance in the eye does not change. The increase in the object distance is compensated by the change in the focal length of the eye lens. The focal length of the eyes changes in such a way that the image is always formed at the retina of the eye.
7. Why do stars twinkle?
Answer: The twinkling of stars is due to atmospheric refraction of star-light. The atmosphere is made of several layers and the refractive indices which keep on changing continuously due to this path of light rays from the star keep on changing their path continuously. As a consequence the number of rays entering, the pupil of the eye goes on changing with time and the stars appear twinkling.
8. Explain why the planets do not twinkle?
Answer: Planets do not twinkle because they appear larger in size than the stars as they are relatively closer to earth. Planets can be considered as a collection of a large number of point-size sources of light. The different parts of these planets produce either brighter or dimmer effect in such a way that the average of brighter and dimmer effect is zero. Hence, the twinkling effects of the planets are nullified, and they do not twinkle.
9. Why does the sky appear dark instead of blue to an astronaut?
Answer: The sky appears dark instead of blue to an astronaut because there is no atmosphere in the outer space that can scatter the sunlight. As the sunlight is not scattered, no scattered light reaches the eyes of the astronauts and the sky appears black to them.
Class 12 History Chapter 1 Bricks, Beads and Bones The Harappan Civilisation
Bricks, Beads and Bones The Harappan Civilisation
-
Nationalism in India Topic: First World War 1 . What was the impact of the First World War on India ? or, How did the ‘First World Wa...
-
Class 10 Social Science History -Print Culture and the Modern World Important Questions with AnswersPrint Culture and the Modern World 1. Where did the print technology first develop in the World? Answer: The earliest kind of print...
-
The Rise of Nationalism in Europe 1. Write three features about the painting of Frederic Sorrieu. Answer: ( i) Men and women walking acr...